Special 4U!

De laatste zondag van de maand ziet de tweede dienst van de NGK Steenwijk er anders uit. Het is dan vooral gericht op de jeugd. De begeleiding van de liederen is door een band(je), het gaat allemaal net wat anders en is net wat vrijer. Die bijeenkomsten noemen ze Special 4U! Ik ben als spreker gevraagd op 25 september en heb het Special 4U! ook tot thema gemaakt van mijn verhaal. Dat verhaal, getypt na het beluisteren van de audio-opname van deze bijeenkomst, staat hier onder. Special 4U!

Special 4U! Wat nou ‘Special 4U!’? Moet je eens kijken met hoeveel mensen jullie hier zijn? Wat is er nou zo speciaal aan? Mensen die geloven…. dat zijn er heel wat! Nog veel meer als je even voorbij de muren van deze kerk kijkt. Als je door Steenwijk loopt, in de drukke winkelstraat, dan zie je ontzettend veel mensen. Die geloven misschien niet allemaal, maar wereldwijd zijn er 2 miljard mensen die geloven. Dat is nogal wat. Special4U! Stel je nu eens voor dat de helft van die mensen allemaal tegelijkertijd bidt. Nou, zou jouw stem dan nog wel opvallen, tussen al die honderden, duizenden, miljoenen? En dan nog die mensen die niet geloven. Maar die wel in hun nood een kreet naar de hemel opsturen.

Wat voor reden zou er zijn voor God om naar mij te luisteren? Ben ik zo belangrijk? Doe ik er toe? En is de nood van die ander niet veel groter die zijn kreet aan God geeft? Waarom zou Hij naar mij luisteren? Wie ben ik? Ben ik wel belangrijk genoeg? Of is het wel erg genoeg met mij?

Ja, dat kun je je natuurlijk best afvragen. En dan: God woont in de hemel. Waar is dat? Is dat niet heel ver weg, voorbij de sterren. Want zelfs de hemel en de aarde is te klein om Hem te kunnen bevatten. Zou Hij niet veel verder weg zijn? En moet mijn gebed dan die afstand overbruggen. Zijn mijn woorden dan niet allang vergaan in de een of andere zonnestorm of zo? Hoe zit dat? Hoe speciaal ben ik dan? En wat is dan zijn boodschap aan mij? Ik ben zo klein en als je kijkt naar die miljoenen die er zijn. Dan ben ik toch niet meer dan een druppel in de oceaan. Wat is daar nou persoonlijk aan? Hoe kan God mij onderscheiden van al die anderen. Kan Hij dat? Ik ben zo klein. Ja, dat ervaar ik. Ik kan mij zo nietig voelen. En zou die grote God dan met mij om willen gaan? Ik weet niet of jullie dat herkennen, maar ik heb af en toe dat gevoel wel van “Wie ben ik nou, dat Hij naar mij zou omzien?”

Hoe zou God erop reageren als wij zo zouden denken? Wat zou Hij zeggen? Wat zou Hij ons willen antwoorden. “O”, misschien denk je. “maar God antwoordt ook helemaal niet.” Misschien niet in een heel verhaal. Als je goed luistert, dan kun je zijn stem horen. En ik denk dat Hij zoiets zou zeggen:

“Mijn kind! Ik ben helemaal niet ver weg van je. Ik ben voor je. Ik ben achter je. Ik leg mijn hand op jou. Ik ben heel dicht bij jou. Maar ik zal je ook nog eens een geheim vertellen. Ik drijf niet mee met de tijdstroom van verleden, heden en toekomst. Jij kan het je niet anders voorstellen, dan dat de momenten elkaar gewoon opvolgen, dat het aan elkaar gekoppeld is. Maar voor mij geldt dat niet. Als jij in één seconde tot mij schreeuwt, dan heb ik daar een hele eeuwigheid voor om naar te luisteren. Jij denkt, dat ik jullie allemaal hoor tegelijkertijd. Alle miljoen mensen die gelijkertijd tot mij bidden. Maar dat is niet zo. Als jij tot mij spreekt dan ben ik even helemaal alleen met jou! Dan is het net alsof er niemand anders geschapen is dan jij. Ik neem de tijd voor jou. Er zijn geen wachtende voor je en ook niet na je. Ik ben er voor jou elk moment. Als je tot mij spreekt, dan is Mij dat niet te min. Ik heb je gemaakt. Je hoort bij Mij. Ik heb voor alle mensen een eeuwigheid aan aandacht, geduld en liefde. Je bent voor mij niet te min. Ik heb voor jou mijn Zoon gegeven. Die heeft voor jou zijn leven gegeven, en dat zou Hij nog doen, al was jij de enige op aarde die er leefde. Als was er geen ander mens. Zo speciaal ben jij voor Mij!

Wanneer je naar al die mensen kijkt, dan kan ik me voorstellen dat je denkt dat je maar een druppel bent in een oceaan. Maar Ik zie dat anders. Voor Mij ben je niet een druppel, maar een parel in mijn hand. Maar denk je dan, dat ik je zomaar loslaat? Dat ik jou laat gaan? Nee, niets kan jou van mij scheiden. Van mijn liefde voor jou, honger, dood, wat je ook maar kan bedenken in deze schepping, niets kan je roven uit mijn hand.

Maar nu we dan toch met elkaar spreken, heb ik ook een vraag voor jou. Jij bent special for me. Maar ben ik special for jou? Ik bedoel: zoek je je geluk, je zekerheid bij mij alleen? Of schipper je wat tussen mij en andere zekerheden? Denk daar mar eens over na. Ben ik special4U? Of hoor ik zomaar tot de rand van je leven: Geloof is wel belangrijk, maar hoor Ik er echt bij! Kijk eens wat je voelt als je aan Mij denkt. Toch geen onbelangrijke vraag. Want het kan toch niet van één kant komen. De zegen wel, die komt van mijn kant, maar de liefde dat moet toch wederzijds zijn. Je weet, jij bent voor mij uniek. Maar ik hoop dat i k dat ook voor jou ben. Dat jij aan mij genoeg hebt. Dat jij het ook mag zeggen:”

Mijn God, ik kom naar u. Dan ben ik veilig;
ik heb het u gezegd, en blijf het zeggen:
ik heb u nodig, Heer. De rest is overbodig

De mensen hebben andere idolen
en wringen zich voor hen in honderd bochten,
maar dat zal ik nooit doen. En zelfs hun naam niet noemen.

Mijn God, u vult mijn bord. U vult mijn beker:
u hebt iets moois bedacht, en straks is het van mij.
U houdt mijn hele leven in uw handen
en ik kom goed terecht, want dat hebt u gezegd.

De hele nacht lig ik aan God te denken;
Ik voel dat hij er is. Zijn wijsheid geeft me rust.
Dan word ik blij, en zeker van mijn redding:
ik leef, ik leef naast God. Ik val niet uit zijn hand.

Want u zult mij niet zomaar laten sterven;
ik hoef niet naar het graf. Want u laat mij niet los.
U wilt mij leren waar ik u moet zoeken:
heel dicht bij u, mijn God, zal ik gelukkig zijn.

Psalmen voor nu 16

De schriftlezingen in deze Special 4U! waren: Psalm 139,1-18 en Romeinen 8,31-39
Het lied waarmee mijn verhaal afsloot is: Psalmen voor Nu 16 en werd uitgevoerd door de band D-Light uit Dronten (mooie naam, dus dat is dus eigenlijk Lux et Dies)

De audio-opname van deze dienst, Opname 25/09/2011 19:00 is te beluisteren via de site van de NGK Steenwijk

Richard C. Vervoorn

2 thoughts on “Special 4U!

 1. Andre

  Hallo Richard,

  Evenals bij de gesproken boodschap is dit een duidelijk en helder verhaal, wat ongetwijfeld voor velen geloofsopbouwende en versterkende woorden zullen zijn, in ieder geval wel voor mij!
  Nogmaals bedankt voor je grote inbreng in de Special4U!

  Groeten,
  Andre