Smaak van Echt

Twee jaar geleden begonnen drie kleine Limburgse brouwerijen (Alfa, Gulpener en Lindeboom) en een kleine Brabantse brouwerij (Budels) met een gezamenlijk project: Smaak van Echt. Eén keer per jaar presenteren de kleine brouwerijen zich gezamenlijk, ieder met een eigen uniek bier. De vier hebben iets gemeenschappelijks: Het zijn authentieke familiebrouwerijen, die misschien niet zo’n grote omzet hebben vergeleken met ‘grote merken’, maar dat ook niet willen door op kwaliteit in te leveren. Als je een biertje van hen drinkt, dan gaat het om smaak, echte authentieke ingrediënten en het sociale aspect is, zeker in Limburg, even belangrijk. Voor de jaargangen 2009 en 2010 leverde ieder een biertje in en een mooi wit kartonnen kratje en een specifiek glas en wat viltjes maakten het compleet.

Ik denk dat de kleine kerken in Zuid Limburg nog wel wat kunnen leren van deze brouwers. We zijn klein en willen niet groeien ten koste van de inhoud van het evangelie. Ook wij hebben ieder een traditie en zijn daarin authentiek, maar wat vinden wij het moeilijk om iets gezamenlijk te organiseren en iets samen tot stand te brengen. Natuurlijk, Alfa, Budels, Gulpener en Lindeboom zijn in zekere zin concurrenten van elkaar. Als je een kratje van de een koopt, laat je de ander staan. Maar ze hebben het overboord gezet om elkaar als concurrent te zien en ontdekt dat je samen zoveel sterker bent. En zo zijn de kerkelijke gemeenten in Maastricht en omgeving ook concurrenten van elkaar. Als je lid bent van de ene gemeente en daar je tijd, talenten en financiën bijdraagt aan de gemeente kan je dat niet doen bij de anderen. Maar ik hoop toch dat we ook doorhebben dat we geen commerciële organisaties zijn, die elkaar beconcurreren. We zijn ook eigendom van dezelfde Heer, de koning van de kerk. Onze strijd is niet tegen elkaar maar tegen de tegenkrachten van het evangelie en misschien tegen hen waar de smaak van het evangelie zo laf is geworden dat het niet meer te drinken is.

De Smaak van Echt. Daar gaat het ook om in de kerk. Jezus zegt dat zo in Matteüs 5; eerst de Message in het engels: ‘Let me tell you why you are here. You’re here to be salt-seasoning that brings out the God-flavors of this earth. If you lose your saltiness, how will people taste godliness? You’ve lost your usefulness and will end up in the garbage.’ – vertaald: ‘Laat me je vertellen waarom je hier bent. Je bent hier om als smaakvol zout te zijn, dat de geur en smaak van God’s liefde verspreid op deze aarde. Als je je zilte smaak verliest, hoe zullen de mensen de vrucht van Gods liefde smaken? Je hebt je nut verloren en zal eindigen in de vuilnisbak.’ Als gemeente, als christen ben je smaakversterker. Zout is er om de smaak van het gerecht – in dit geval God’s liefde of – zoals er meteen achter staat in Matteüs 5: God’s kleuren – te doen proeven en te doen oplichten.

Prachtige opdracht voor kleine gemeenten en kleine mensen. Niet het gerecht willen zijn, maar het zout in de kleurrijke en geurige salade die God maakt.
smaak van Echt bij waar zij bijzonder in zijn. De vier brouwmeesters brouwden in de koperen ketels van de Lindeboombrouwerij Smaak van Echt met sprankelend bronwater van Alfa, Limburgse gerst en hop van Gulpener en smaakmakende gist uit Budel. Nu niet alleen een gezamenlijk project maar ook een gezamenlijk product.

Wij moeten als kerkjes nog een hele weg gaan. Het gaat er niet om dat we wat ons eigen is opgeven. Dat doen de vier brouwerijen ook niet in 2011. Maar het plezier om zoiets gezamenlijk te doen hebben ze ontdekt en daarin zijn ze gegroeid. Dát hoop ik ook voor de kerken. We hebben iets door te geven wat zoveel waardevoller is dan het beste bier. De Smaak van Echt 2011 is een topbier. Maar wat wij hebben door te geven is het beste wat je maar kan (be)denken en waar de wereld niet zonder kan. Ik hoop dat wij ook steeds meer ontdekken, hoe goed het is om in Zuid Limburg, samen geuren en kleuren van Gods liefde als een zout te verspreiden. Echt!

Richard C. Vervoorn

Tevens gepubliceerd in: Opbouw van 16 september 2011, 55(18), 19
Kerkblad van de Nederlands Gereformeerde Kerk Maastricht, septembernummer, pag. 3-4
Mededelingenblad van de Baptistengemeente Maastricht, oktober 2011, 9e jaargang nr. 9, pag. 2

Website: Smaak van Echt

6 thoughts on “Smaak van Echt

 1. Hans Vel Tromp

  Doet me denken aan de ‘Proeftijd’, een actie van Grolsch in 1999. “Bazuin” was toen de topper, wat mij betreft.

  …en wat een (h)eerlijke blog heb je hierop geschreven. Het lijkt me de moeite waard om dit met je Limburgse collega’s op het Maastrichtse Vrijthof te beproeven.

 2. Margreet Smits

  Wat een mooie parallel, hoop dat ook wij zo’n groei mogen doormaken. Wellicht dat de Alpha cursus die nu voor de tweede keer van start gaat daar een mooie bijdrage aan kan leveren!
  Ben benieuwd hoe andere gemeenten in Zuid-Limburg van je blog vinden….

 3. Ton Nolles

  Mooi stukje. Verrassende link die je legt tussen een “wereldse” samenwerking en kerkelijke samenwerking. Kunnen de (kleine) kerken inderdaad nog wat van leren.

 4. Saskia Tichelaar

  Erg mooi artikel en origineel. Je hebt helemaal de kern te pakken! Het is belangrijk dat we elkaar als kerken vinden en dat we elkaars krachten gaan onderkennen, zodat we van elkaar leren ipv elkaar bekritiseren en inderdaad soms zelfs ‘beconcurreren’. Laten we smaakvol met elkaar omgaan en zo getuige zijn van het Goede Nieuws van God die hoop biedt voor ieder schepsel! Hij is het hoofd van maar één kerk uiteindelijk!

  (kerkelijk werker Baptistengemeente Maastricht)

 5. Herma

  Dat is een mooi blog, Richard! Hier kan ik me helemaal in vinden. Unieke vondst om dit te koppelen aan elkaar. Heel mooi!!

 6. Alke Haarsma

  Knap stukje & helemaal waar! Overal, en zeker in Zuid-Limburg waar de kerken zo klein zijn, is het enorm belangrijk om de handen ineen te slaan. Laten we ernaar streven om echt één te zijn!

  (lid Kruispuntkerk, GKV Maastricht)