Schoonheid en geluk

Psalm 103 – Een feestpsalm. In onze familie een psalm die gelezen wordt als er iets te vieren is, bijvoorbeeld een geboorte, een verjaardag, een jubileum. In de kerk lezen we deze psalm soms als lofverheffing na het vieren van het Avondmaal. Dat is ook iets feestelijks. “Als dat zo is, dan mag er in de kerk wel wat veranderd worden.” zei een catechisante in Eindhoven afgelopen week. En in dezelfde catechese, die ging over de gemeente als “bruid”, kwam ik van mijn ergernis af van de vertaling van het NBV van Psalm 103,5a: “hij overlaadt u met schoonheid en geluk,” en is het idee geboren om dat als thema van de dienst te maken 13 november 2011 in Maastricht en op 20 november in de NGK Amsterdam.

Wat roepen de woorden bij u/jou op: “schoonheid en geluk”. Reageer op de site, of stuur mij een mail.

4 thoughts on “Schoonheid en geluk

 1. Leonore

  Het lezen van psalm 103 maakt me vrolijk, want hij jubelt letterlijk.
  De woorden geven hoop.
  De woorden ‘Hij overlaadt u met schoonheid en geluk’ zou ik ook kunnen vertalen als ‘hij overlaadt u met vele zegeningen’.
  Iets wat ik zelf mag ervaren aangezien ik zo snel een mooie, uitdagende baan heb gevonden, dat goed kan volhouden en met plezier naar m’n werk ga en we ook nog eens in de gelegenheid zijn om te gaan reizen.
  Dat vind ik ‘overladen met geluk’.
  Op welke manier ik het woord ‘schoonheid’ moet interpreteren weet ik zo niet. Ik denk als eerst aan uiterlijke schoonheid, maar dan vraag ik me af of dat dan belangrijk is – alhoewel het van buiten lekker in je vel zitten ook invloed heeft op het lekker in je vel zitten van binnen.
  Schoonheid zou dus ook je innerlijke schoonheid kunnen inhouden, of de schoonheid van de natuur waarvan we mogen genieten.

 2. Evelien van Dijk-Brouwer

  Toen ik de zin ‘Hij overlaadt u met schoonheid en geluk’ las, riep dit allereerst vreugde bij mij op. Vervolgens dacht ik, maar schoonheid en geluk, dat is toch niet waar het in Gods Woord om draait! Ik ben dankbaar voor alle zegeningen die ik iedere dag van Hem ontvang, maar nog dankbaarder voor de genade die Hij ons geschonken heeft door onze Here Jezus. Schoonheid en geluk associeer ik met van alles wat er nu in de westerse cultuur wordt nagestreefd. Als mensen mij maar mooi vinden en als ik maar gelukkig (tevreden) ben met mijn werk, gezin en verdere leven. Dat is waar het er nu vaak om draait, dat streven veel mensen na en helaas ik zelf vaak ook. Vervolgens denk ik: ‘Maar wat bedoelt onze God met deze woorden?’ Wat anders dan ik ze hierboven geschreven heb is mijn mening. God kijkt naar onze innerlijke schoonheid, naar onze wil om ons over te geven aan Hem. Daar mag Hij mij wel mee overladen! Ook wil Hij ons overladen met geluk. Ik moet dan denken aan het nummer ‘Heer, wat een voorrecht’ uit de Evangelische Liedbundel. Dat is voor mij pas echt geluk, om samen te geloven en samen uit te zien naar dat wat komen gaat! Samen aan het avondmaal als broeders en zusters.

 3. Ingeborg

  (Aardse) schoonheid en geluk uit Psalm 103 zijn voor mij een voorproef van het beeld van Openbaring 21 over de beschrijving van de nieuwe schepping.

 4. agnes

  Zegeningen, is er niet dat ene lied: tel uw zegeningen tel ze een voor een en vergeet er geen?
  In Afrika is het heel normaal om na het krijgen van iets te zeggen God zegene je. En is dat niet een kei mooie gewoonte, om hier in Nederland van te leren?
  Ok, ik leef by God’s grace, is er ook hoor! En dat is ook iets om bij na te denken.
  Mensen het is wijs om je zegeningen te tellen: bv bewaring in het verkeer, of als je boodschappen gaat doen( herinner Ridderkerk), of gewoon iemand die je helpen wil bij iets, of gewoon een glimlach van een kind.
  Gewoon het feit dat je weer wakker geworden ben en nog steeds leeft!
  God zegene diegene die dit leest, Agnes.