Luisterliedboek

Om gemeenten en predikanten te helpen thuis te raken in het in mei 2013 verschenen Liedboek, is Opbouw, opinieblad van de Nederlands  Gereformeerde Kerken, gestart met een ‘Lied van de maand’. Maar dan is het ook fijn dat je het lied kunt horen. Voor de allereerste bijdrage is Elise Mannah deze zomer gevraagd ‘Luister naar de wind’ in te zingen, een Indonesisch lied vertaald door Elly Zuiderveld. Elise kreeg de smaak te pakken en na enkele maanden hard werken was half november de CD Luisterliedboek. 20 parels uit het nieuwe Liedboek gereed.

luisterliedboek-coverZo snel alles klaar – keuze van liederen, arrangementen, opnamen, foto’s en het persen van de CD’s – kan dat wel goed zijn gegaan?
Ja, het is echt prachtig geworden! De keuze van liederen is heel gevarieerd en Elise weet heel goed de sfeer van elk lied neer te zetten. Van verstild, intiem, tot uitbundig, vrolijk. De arrangementen van Henk Droest voor piano, strijkkwartet en percussie passen prachtig bij de vocale lijnen, die Elise neerzet.

Er zijn klassieke hynmen in een nieuw jasje, zoals het kerstlied ‘Wij staan aan een kribbe’, eigentijdse internationale liederen als ‘Dit is een morgen als ooit de eerste’ en ‘Op U alleen, mijn licht, mijn kracht’, het Taizélied ‘Venite exultemus domino’, eigentijdse bewerkingen van de psalmen ‘Verhoor mij als ik roep tot U’ en ‘Nu lig ik wakker in de nacht’, liturgische gezangen als ‘Onze hulp is in de naam van de Heer’ en ‘Halleluja’, liederen uit landen die meestal buiten beeld zijn als het gaat om onze liederenschat, bijvoorbeeld uit de Scandinavische landen, ‘Stem die de stenen breekt’ en ‘De zon daalt in de zee’.

Elise Mannah heeft een prachtige stem en een techniek om ook alles uit die stem te halen. Met deze CD, haar derde, laat ze zien dat ze tot de top hoort van kleinkunst in Nederland.

De liederen vind je op een enkele na nergens anders dan in het Liedboek en is dan ook een mooie manier om al luisterend en genietend met het Liedboek kennis te maken. Daarbij is deze CD ook nog eens een brug tussen twee helaas vaak gescheiden werelden van het ‘moderne opwekkingslied’ en het ‘traditionele kerklied’.  Aanbevolen!

Liederen die op Luisterliedboek zijn opgenomen:

 1. Dit is een morgen als ooit de eerste, LB 216
 2. Op U alleen, mijn licht, mijn kracht, LB 939
 3. Al wat een mens te kennen zoekt, LB 848
 4. Wees stil en weet: ik ben uw God, LB  887
 5. Verhoor mij als ik roep tot U, LB 4a
 6. Halleluja, LB 338a
 7. In de bloembol is de krokus, LB 982
 8. Wij staan aan een kribbe, LB 503
 9. Stem die stenen breekt, LB 918
 10. Luister naar de wind,  LB 936
 11. Hij ging de weg zo eenzaam, LB 560
 12. Blinde man, ga voort gij, LB182
 13. Nu lig ik wakker in de nacht, LB 88a
 14. Onze hulp is in de naam van de Heer, LB 291a
 15. Neem mij aan zoals ik ben, LB 833
 16. Venite, exultemus domino, LB 95a
 17. Liefde is licht, opnieuw geboren, LB 636
 18. De zon daalt in de zee, LB 253
 19. Onze Vader in de hemel,  LB 1006
 20. Dank U voor uw overvloed, LB 226

Elise Mannah, zang
Henk Doest, vleugel
Peter Doest, percussie
Diewertje Wanders, Marleen Veldstra, Marjan Valk en Loïs van Driel, strijkkwartet

Nodig Elise Mannah en Henk Droest eens uit, om in uw gemeente een mooi programma te verzorgen met liederen uit het Liedboek, met een interactief programma waarin deels meegezongen kan worden.

Website van Elise Mannah

One thought on “Luisterliedboek

 1. Pingback: Luisterliedboek | Liturgie | Scoop.it