Allen die het geloof hadden aanvaard….

Zondag 29 april 2012, 9:30 uur NGK Eindhoven, 18:30 uur NGK Breukelen.

VAN PREEK NAAR PRAKTIJK

Wat hebben de ‘zondagse prediking’ en de dagelijkse praktijk met elkaar te maken? Niet veel, naar het gevoel van verschillende kerkgangers. De preek is niet praktisch genoeg of biedt te weinig handvatten om het geloof in de praktijk te brengen. We vinden het sowieso moeilijk om ons geloof en ons dagelijks leven te verenigen. Deze preek gaat over die kloof. Daarbij is het goed te weten waar onze moeiten liggen. Hoe komt het dat het ons zo slecht lukt? Is dat iets van de afgelopen tijd – bijvoorbeeld de naoorlogse tijd? Hoe combineer je bijvoorbeeld sport en je geloof? Of je werk? Je winkelen?

Maar misschien zijn er mensen die er helemaal geen moeite mee hebben en kunnen ze de ander helpen op die weg. Daar ben je tenslotte gemeente voor.

Als u mijn email weet mag u daar ook reageren, of u vragen meenemen naar de dienst, maar u kunt ook hieronder reageren. Hebben anderen dan ook wat aan.

De schriftlezing is Handelingen 2,36-47. Een wat willekeurig begin, aan het slot van de verkondiging van Petrus. Petrus verkondigt het evangelie van kruis en opstanding.

En dan lezen we in vers 41: “Degenen die zijn woorden aanvaarden, lieten zich dopen…..” en in vers 44 “Allen die het geloof hadden aanvaard… ” en dan volgt er hoe men het geloof in de praktijk bracht. Wij kunnen dat lezen, erover spreken in de dienst en dan …? Hoe gaan we die woorden toepassen in ons eigen leven.

3 thoughts on “Allen die het geloof hadden aanvaard….

 1. M.M.

  Beste dominee Vervoorn,
  Mooi dat u input vraagt van de gemeente.
  Zelf heb ik in mijn (jongens)gezin een probleem met het televisiekijken op zondag. Daarbij gaat het mij niet om het televisiekijken zelf, alhoewel ik dat liever niet doe op zondag (en alle andere dagen), maar er wordt vooral door mijn gezin naar voetbal gekeken. Iets waar ik niet veel mee heb en mijn man en twee jongens wel.

 2. agnes

  Beste mevrouw,
  van harte hoop ik dat u al antwoord hebt gekregen van de dominee.
  Het probleem van tv kijken op zondag ken ik ook.
  Van thuis uit ben ik gewend om dan geen of weinig tv te kijken, maar
  nu is het anders. Misschien kunt u in een kamertje apart wat bijbel lezen of het bespreekbaar maken. Het zou mooi zijn als u probeerde u in te leven in
  uw gezin, dat van voetbal houdt. Misschien is dat kei moeilijk, maar ik bid u toe dat dat lukken zal. Ik vind het zelf ook moeilijk om me in te leven, maar
  er zijn ook mensen die gewoon gek zijn met voetbal. Net zoals er ook mensen zijn die gek zijn met natuur bv. Het is een spel, en er gaat helaas ook kei veel geld in om en er zullen ook misstanden zijn. Maar stelt u voor geen voetbal, nou dan zou het gek zijn. Meestal is het ook zo, dat alleen op zondag de wedstrijden gespeeld worden en live is meestal het mooiste.
  Er zijn wel herhalingen mogelijk, op de satelliet.
  Ik wens u veel inzicht en wijsheid toe in dit onderwerp.
  Agnes.

  1. Richard C. Vervoorn Post author

   Dag Agnes, Ik heb mevrouw M.M. vrijwel direct nog een e-mail gestuurd. Sommige dingen doe je meer persoonlijk, niet voor iedereen zichtbaar. Dank voor je meeleven en betrokken zijn.