Vijgen

Auteur: Richard C. Vervoorn

Elke boom kun je aan zijn vruchten kennen,
want van distels pluk je geen vijgen en van doornstruiken geen druiven.

Lucas 6,44

Verse vijgen

In Geleen hebben we elke zaterdag een grote markt. Onder de vele kramen zijn er zes verschillende groenten- en fruitkramen, ieder met zijn eigen specialiteiten. Ik ben groot geworden onder de rook van de Albert Cuypmarkt in Amsterdam, een in Nederland niet te overtreffen markt. Maar Geleen mag trots zijn op deze markt met op fruitgebied een enorme verscheidenheid, afhankelijk van het seizoen. Al weken lang vraag ik “zijn er verse vijgen?” Nu, een paar weken geleden was het dan zo ver. Je moet er snel bij zijn, het seizoen is kort en een verse vijg is zoveel heerlijker dan een gedroogde en veel vitaminerijker.
Zo kennen de meeste Nederlanders dat: gedroogde vijgen, samen met gedroogde dadels en pruimen behorend tot de gedroogde zuidvruchten. Die zijn ook niet te versmaden, heerlijk in stoofschotels met schapenvlees, bijvoorbeeld. Maar verse vijgen, die zijn bij mij favoriet.
Vorige week op mijn verjaardag aten wij o.a. een salade van vijgen met honingdressing en pecorino. Voor verschillende mensen de eerste keer dat ze verse vijgen aten en naar bleek een aangename kennismaking. Om die reden geef ik het recept van de salade die we vandaag hebben gegeten, en de foto’s zijn ook van vandaag. Verschil met het recept is wel dat ik alleen goedkope balsamico-azijn inkook en de duurdere niet. Er is nogal verschil in kwaliteit en in rijpingsproces van de ene of de andere balsamico. Verder heb ik dit keer de schaal ingevet met olijfolie en niet bekleed met bakpapier.

Kreta

Wanneer een vijgenboom in de volle zon staat in het mediterrane gebied dan heeft die boom een sterk aangename geur. Alleen al de geur draagt bij aan de mediterrane sfeer. Ik herinner me dat we eens een wandeling maakte, zo vlak voor de avondmaaltijd aan de Zuid-Kretenzer kust. De sterke geur leidde ons naar een eenzame vijgenboom, tussen steil en los gesteente, moeilijk te bereiken. Er hing nog één vijg aan (het was eind september) en het kostte heel wat moeite hem te bereiken. Maar wat een zoete overwinning is het dan om zo’n vrucht direct van de boom te kunnen eten.

De ingredienten voor Salade met verse vijgen uit de oven: vijgen, pecorino, rucola melange, balsamico-azijn, olijfolie, walnoten en zwarte peper

Om jullie net zo enthousiast te maken over de heerlijke verse vijg hierbij een recept uit het boek Smart Cooking Light, super lekker eten waar je niet dik van wordt van Julius Jaspers, en uitgegeven bij Terra Lannoo, ISBN 978-90-5212-007-2. Neem de hoeveelheden niet al te serieus, het is een indicatie en voor het inkoken van de Balsamicoazijn, denk aan wat ik hier boven heb geschreven. Pecorino is Italiaanse schapenkaas, wij nemen meestal oude pecorino. Italiaanse producten zijn ook vertegenwoordigd op de markt in Geleen bij Da Marco, Marco is een Italiaan afkomstig van Sardinië.

Ovenschaal met vijgenmaantjes en geraspte pecorino

Salade van vijgen uit de oven

100 ml balsamicoazijn
9 verse vijgen
50 g pecorino, geraspt
200 g rucola (of “rucola slamelange”, zoals op de foto)
50 ml extra virgine olijfolie
eventueel walnoten

Kook de balsamicoazijn op laag vuur tot de helft in, laat het afkoelen. Snij de vijgen in halve maantjes en verwijder de harde stukjes van de steeltjes. Leg de vijgen op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met pecorino. Meng de rucola met olijfolie en breng op smaak met peper. Gratineer de vijgen een paar minuten onder de voorverwarmde ovengrill (op de hoogste stand). Verdeel de rucola op de borden en garneer het met de gegrilde vijgen. Besprenkel ze met de ingekookte azijn, nog wat van de olijfolie en maak het geheel af met wat walnoten.
Bereiding 20 minuten.

Eet smakelijk!

Salade met verse vijgen uit de oven

Het recept heb ik ook op Smulweb gezet

Wijnrank en vijgenboom, symbolen van Messiaanse vrede en vreugde:
Zolang Salomo leefde, konden de inwoners van Juda en Israël, van Dan tot Berseba,
onbezorgd onder hun wijnrank en hun vijgenboom zitten.

2 Koningen 4,25

3 thoughts on “Vijgen

  1. Leonore

    Heerlijk! Dat ga ik de volgende keer dat ik vijgen heb klaarmaken.
    In Steenwijk is de keuze qua groente en fruit helaas niet zo groot.

  2. Kirsten

    Heerlijk! Gegeten bij Bart en Margreet. Wat een feestje op je bord. Vanavond herhaling. Helaas geen oven aanwezig hier, dus moet crea oplossing gaan bedenken….