Ik ben

Auteur: André Pelgrim

Kleuren houtsnede, eigen druk, oplaag 75 ex.
Beeldmaat 13,8 x 19,6 cm. © André Pelgrim

In de zomer van 2010 waren wij in Cluny in Frankrijk en bezochten daar de resten van de beroemde abdij van Cluny. Het moet ongetwijfeld een zeer indrukwekkend complex geweest zijn, vanaf de 10e- tot de 16e eeuw. Het was indertijd een belangrijk centrum van waaruit de westerse cultuur een enorme impuls kreeg. Een monastiek middelpunt van wereldformaat! De kerk was een bron van geestelijke en economische ontwikkeling. In de loop van de tijd is Cluny een prachtig voorbeeld geworden van middeleeuwse stedenbouw. In het museum van de abdij is o.a. ook een maquette te zien waarin de abdijkerk het middelpunt vormde van de stad. Van dat verleden zijn helaas slechts nog wat stadsmuren en torens overgebleven. In gedachten, zie je het vóór je; de grootste Christelijke kerk van de hele (toenmalige) wereld! Het moet een majestueus bouwwerk zijn geweest, dat bleef zo, tot aan de wederopbouw van de St. Pieter in Rome (16e eeuw). Cluny was een kerk met vijf schepen, een groot- en een klein transept en zeven torens! Een meesterlijk staaltje van Romaanse bouwkunst. We hebben inmiddels aardig wat kerken gezien, maar vijf schepen… en twee transepten komt zelden voor!
Van al die pracht en praal is nog maar bedroevend weinig over; alleen het grote (zuidelijke) transept met twee torens. Dat gedeelte is wel mooi gerestaureerd, dat is prachtig, maar het is niet méér dan een toeristische trekpleister, waarin je wat weg kunt dromen… Het is een overblijfsel, meer niet!
Als kontrast tegenover en boven die monumentale resten van ‘menselijk kunnen’, heb ik de Naam gezet waarmee God zich ooit bekend maakte aan Mozes; “IK BEN”. Juist in de adventtijd zijn we ons bewust van Gods aanwezigheid. Hij KOMT! Hij, die IS en WAS, zal opnieuw KOMEN!
De keuze voor deze titel werd mij ingegeven, nadat ik in een krantenartikel las, dat je ook nog in een ‘mythologische god’ (b.v. de God van de Bijbel!) kon geloven. Maar ja, dan was je toch niet helemaal van deze tijd, was de strekking. Het is dus ook een ‘protest-prent’! Het ‘IK BEN’, valt gedeeltelijk buiten beeld, het beeld kan die Naam niet helemaal omvatten! Onderin het beeldvlak zijn wat tekstregels opgenomen uit het eerste hoofdstuk van het evangelie van Johannes. Zo kun je ook lezen; “IK BEN…..het LICHT voor de mensen”.

In gewijzigde vorm in: Opbouw  55/01, 7 januari 2011, blz. 22

Vergelijk de zeven kleuren houtsnede ‘Cluny’