Ik ben er ook voor jou

Auteur: Richard C. Vervoorn

Deze week waren Friedeke en ik op de New Wine predikanten retraite 2013 in Houten. Een mooie gelegenheid om na de drukte rond kerst en oud & nieuw weer op te laden voor je werk. Interessante lezingen over het Koninkrijk van God, Profetie, Gaven van de Geest. Ik merk bij mijzelf dat ik naar zo’n retraite ga met in mijn achterhoofd: Hoe kan ik de gemeente er mee dienen. Dat heb ik ook als ik een theologisch boek koop of iets interessants tegenkom op internet: Hoe kan ik dat gebruiken en delen?

In het middagprogramma zat ook een stilte moment, waarin je kunt lezen of wandelen maar ook een creatieve retraite kunt volgen onder leiding van Dietske van Winkelhoff-van Gurp. Dietske was al bij de lunch aanwezig en zij vertelde dat het helemaal niet mooi hoefde te worden en dat je iets kon schilderen wat je kwijt wilde. Ik wist nog niet wat ik zou doen, maar ik bedacht dat ik door alle drukte van inpakken, verhuizen, wennen in een nieuwe gemeente, verkoudheid met griepachtige verschijnselen al maanden geen kwast meer had aangeraakt. Ik ging toch maar eens kijken en koos ervoor om weer eens met pastelkrijt te werk te gaan.

Ik teken gewoon wat ik wil, dacht ik, en trek me niets aan van Dietske en begon met een cirkel van blauw en groen, ruimte en leven. Al gauw werd het een hoofd er onder kwamen armen waardoor het leven stroomde als door een rivier. De handen omhoog geheven naar het licht. Dat licht kwam er dan ook met als contrast het donker links en rechts van de figuur. Af en toe kwam Dietske langs met irritante vragen. “Je kan het ook zo doen, maar dat hoef ik jou natuurlijk niet te vertellen.” of “Wie is die mens?” “Ja, dat ben ik, denk ik” is mijn antwoordt. “En dat kwaad is dat alleen maar buiten jou?” “Dat licht, wat werkt dat uit?” En ondanks mijn voornemen om mijn eigen gang te gaan, heb ik naar Dietske geluisterd en werden de details van de tekening ingevuld. In mijn schuchtere antwoorden klonk het zich maar langzaam gewonnen geven door.
Toen het naar mijn gevoel af was had Dietske nog wel een vraag. “Wat denk je dat God tegen je zegt?” Zonder enige aarzeling kwam het er bij mij uit: “Ik ben er ook voor jou.” “Schrijf dat dan op de tekening.” was het advies van Dietske, “dat is wat God jou wil zeggen.”

De volgende ochtend bij de “sharing” waarin de deelnemers hun ervaringen van de eerste dag vertelden, vertelde ik dat ik dat als hoogtepunt heb ervaren. En op het moment dat ik vertelde “Ik ben er ook voor jou” kwam dat zo bij mij binnen dat ik diep ontroerd was en niet meer verder kon spreken. Dat God er ook voor mij was de geloofde ik natuurlijk al lang, maar dat het zo ineens zo diep in mijn hart binnenkwam was heel bijzonder. ’s Middags heb ik Dietske mijn ervaring verteld. We hebben er over gepraat en ze heeft met mij gebeden en mij gezegend.
Veel tijd om te schilderen was er niet meer, een half uurtje. Maar vooruit dacht ik, toch maar even met acryl en paletmes aan de gang. Weer dezelfde irritante vragen, die mij behoedden om te ontsnappen naar het ‘algemene’ en brachten bij het ‘persoonlijke’.

Wat ben ik blij met mensen als Dietske die “irritant” blijven doorvragen. Ik heb dat denk ik nodig. Friedeke kan er ook wat van. Wat fijn dat ik daardoor mag ontdekken: Ik ben niet alleen een doorgeefluik, “Ik ben er ook voor jou”. Dat is het grootste cadeau.

Website van Dietske van Winkelhoff-van Gurp

9 thoughts on “Ik ben er ook voor jou

 1. Rinie Altena

  Ik begon sceptisch aan je schrijfsel; maar het raakte me echt. Mooi hoe je verhaal zich ontwikkelde tot: “jij bent die man” maar dan in de positieve zin.

 2. Leonore

  Bijzonder dat zo’n boodschap zo via deze weg binnenkomt en mooi om zo de hele persoonlijke geloofsbeleving van mijn vader te mogen zien.

 3. Els Eland-harwig

  Heel mooi, het raakte me. Met name 2 elementen.
  Dat “bevragen” en “Wie is die mens”.
  Fijn dat ik zo die mens,mijn pastor en Richard beter leer kennen.
  Zeer bedankt.

 4. wim

  He Richard. Mooi om dit van jou te lezen. Ik ken je verhaal natuurlijk van de retraite, maar het hier zo te lezen en te zien doet me goed. Je verrast me opnieuw. Enne… vasthouden: God is er ook voor jou! Groet, Wim

 5. agnes

  Wat ontroerend mooi, dat is precies wat ooit een lieve, oude broeder tegen mij heeft gezegd!
  Agnes.

 6. Alex Boshuizen

  Richard,
  Wat een geweldige ervaring. Bizar dat we als dominees nodig hebben om te horen dat het ook over ons gaat. Maar ik herken dat. Gefeliciteerd dat je dat op deze manier bij NW mocht ervaren. Ik wens je toe dat het lang doorwerkt!
  Groet van Alex

 7. Maartje van der Velde

  Hallo,
  wat een mooi verhaal, mooi dat God die woorden in uw mond heeft gelegd. Bedankt dat u dit wilde delen.
  Maartje