Hoe lees je een mindmap

 

Auteur: Richard C. Vervoorn

Vandaag de preek voor morgenochtend – nieuwjaar 2012 – gemaakt met behulp van een mindmap. Deze is over Psalm 1, de proloog van het Psalmboek, als proloog voor het nieuwe jaar.

Sinds Mac OSX Lion 10.6, werkte mijn Inspiration Software niet meer en de update vind ik een te hoge prijs. Vandaar dat ik ben overgestapt op MindNode Pro, een programma dat ook een met iPad en iPhone te synchroniseren is. De app heet MindNode touch. MindnodePro en MindNode touch waren samen voordeliger dan de upgrade van Inspiration.

Software voor Mindmaps werken op dezelfde manier. Je begint met het centrale idee, bijvoorbeeld het thema van je preek en schrijft daar in een cirkel de associaties bij. In eerste instantie doet het er niet toe in welke volgorde – daar moet je nog niet aan denken, dat is voor een tweede fase van het proces. Maar op een gegeven moment zet je de onderdelen, de takken en de takjes op de juiste plaats en gaat de volgorde er wel toe doen.

Met de klok mee

De meest gebruikelijk en logische manier om een mindmap te maken is met de klok mee. Je begint rechtsboven – zeg één uur – en werkt dan naar beneden. De software doet dat ook prima. Maar dan moet je links verder en dat ging met MindNode al net zo beroerd als met Inspiration. Of deed ik het fout?

Een paar maanden heb ik mindmaps gemaakt waarin ik links me heb laten leiden door de software. De eerste tak begint, nadat rechts gedaan is, linksonder – zeg acht uur – en werkt dan vertakkend naar beneden. De volgende tak komt daarboven – zeg tien uur – en werkt dan weer naar beneden. Bij Inspiration zorgde ik dat de vertakkingen links toch echt van beneden naar boven waren, zodat het met de klok mee gehandhaafd blijft. Maar omdat deze software dezelfde volgorde gebruikte heb ik het niet meer hersteld. Even dacht ik dat het zo hoorde, maar het hoort niet. Blijkbaar kan men geen software maken die dit consequent met de klok mee blijft doen.

Maar na maanden protesteren mijn hersenen en zet ik weer alles in de goede volgorde, zoals die hier onder staat:

branch-order of a mindmap

Deze afbeelding vond ik op “Branch order on a Mind Map”.

Richard C. Vervoorn


MindNode website
Inspiration Software